Turism

Slott och gårdar i det historiska västra Nyland

Raseborgs slott härstammar från 1300-talet och ligger på ett högt berg vid en å. Över slottets herravälde har kämpat såväl svenskar, danskar som pirater. Biskop Hemming Gadh avrättades på Galgbacken norrom slottet i december 1520. Slottets storhetstid var i mitten av 1400-talet, då kung Karl Knutson Bonde som förvisats från Sverige höll hov i slottet vid flera olika repriser. 

Svartå slott är en av de värdefullaste herrgårdarna i Finland. Byggnadsstilen representerar övergångsperioden från rokoko till nyklassicism. Byggnaden är den största icke kyrkliga träbyggnaden i Finland. Svartå slott försågs med de första dubbla glasfönstren i Finland.

Dyka, ro eller paddla

Västra Nyland är ett ypperligt objekt för dig som är intresserad av dykning. Speciellt Ojamo gruvdamm i Lojo och vraken utanför Raseborg utgör lockande objekt. Lojosjödagarna är det största småbåtsevenemanget i Sommar-Finland. Det största vattendraget i södra Finland, Lojosjön och Hiidenvesi, lämpar sig utmärkt för paddling. Du kan paddla till Lojosjön från Högfors, Vichtis och Nummela. Från Lojo kan du fortsätta via Karis till Raseborg. Glöm inte heller Hangöregattan, som är ett måste också för många ändra än seglare.

Till 80 meters djup med hjälm på huvudet

För ett besök i Tytyri gruvmuseum är det bra att klä sig varmt. Temperaturen i gruvmuseet är endast åtta grader även på sommaren. Ingången till gruvan finns i Lojo centrum.

Fest för släkt eller företag i västra Nyland

Golf greens, gårdar med lantbruksturism och varierande naturstigar erbjuder otaliga möjligheter för rekreation. I regionen finns rikligt med värdefulla kulturarv, eftersom många kända författare och konstnärer har inspirerats av den häpnadsväckande naturen och de levnadsglada människorna. Alternativ finns från välutrustade möteskabinett till festliga slott. I västra Nyland finns det objekt att välja emellan och resan från huvudstaden tar knappt en timme


Bekanta dig med områdets serviceutbud här

Du är här: 
Upp